Téligumi csere, a káosz és a sorban állás elkerülhető?

  • Közzétéve: 2021. 09. 06.

Az enyhébb telek ellenére, késő ősszel és az első hó lesésekor beindul a roham a gumisoknál. Hogyan előzzük meg a sorban állást és az idegeskedést?

 

A megoldás viszonylag egyszerű, mindössze két feltételnek kell teljesülnie. Az egyik, hogy az autó tulajdonos tudja tárolni a téli gumiabroncsait.

A másik feltétel egyszeri befektetést igényel, ami annyit jelent, hogy a vastagabb oldalfalú téligumihoz, az autós vásárol keréktárcsákat. Ennek az előnyeit nem igazán kell magyarázni: ezt követően az elvégzendő munka mindössze annyiból áll, hogy elviszi a szabályosan tárolt szettet a gumishoz. A cserét érdemes megejteni még a szezon kezdete előtt, így olcsón és gyorsan megúszható a téli kerekek cseréje. És az időpont foglalással sem kell bajlódni.

Téligumi csere, még olcsóbban

A csere költségei még lentebb vihetők, ha az autósnak akad egy kis műszaki érzéke és munka kedve. Ugyanis az ősszel elvégzett, télire felkészítő autó ápolással könnyen összeköthető a téligumi csere.

A munka mindössze annyi, hogy az autó kerekeinek a kiékelése és a kézifék behúzását követően, a járművet meg kell emelni és ezután bevethető a kerékkulcs. Így egy kis testmozgással, nullázni lehet a költségeket.

A felni vásárlás

A stressz mentes téligumi csere fentebb vázolt módszerének a költsége, a felni vásárlás. Ha a téli abroncs adott, akkor ehhez már csak keréktárcsát kell választani. Ebben a témában alaptétel, hogy olyan felnit kell választani, amely a téli körülményeket jobban bírja. Tehát a fényes és a lakkozott felületekben bővelkedő tárcsák nem ideálisak.

Kevésbé tudott: az acélkeréktárcsák árai nagyon elszaladtak. Így a rozsdásodás miatt folyamatos ápolást, festést igénylő acéltárcsák helyett, manapság gazdaságosabb a könnyűfémfelni vásárlása. És akkor még nem beszéltünk az esztétikai előnyökről.

Pozitívuma még a könnyűfém-keréktárcsára szerelt téliguminak, hogy a gumiabroncsnak nem igazán tesz jót a gyakori le és felszerelés. Azzal, hogy külön keréktárcsát kap a télen használt abroncs, a gumit is kíméli.

Következő cikk
Megérkezett – Monaco Wheels
Megérkezett – Monaco Wheels
Feliratkozom a hírlevélre