Téli gumi – Érvek mellette

  • Közzétéve: 2022. 10. 19.

A globális felmelegedés ellenére Európában még nem kell temetni a téli gumit. Az autósok többsége jobban jár, ha beruház a téli körülmények között ideális abroncsba.

Az egyik változás-jelző az utóbbi évek enyhébb és csapadék mentesebb telei. A másikat a gumigyárak jelentik, amelyek lelkesen reklámozzák az egyre jobb paraméterekkel rendelkező négyévszakos abroncsaikat. A külső szemlélő ezekből azt a következtetést is levonhatja, hogy huss, felénk vége a téli gumi használatnak. Ez téves elképzelés.

A hőmérséklet

A kulcs a téli abroncs témájában a hőmérséklet. A gyárak nem véletlenül sulykolták az autósokba a 7 °C fokos hőmérsékleti értéket. Ugyanis a téli gumik tervezésekor erre és alacsonyabb hőmérsékletre optimalizálják a keveréket. Így a téli abroncs, hideg aszfalton, hóban, jeges úton és fagyközeli vizes felületen is kiválóan tapad. Jól látható a különbség pl. fékút témájában, hogy mennyivel hatékonyabb a téli gumi.

Még téli gumi és téli gumi között is akadnak több méteres fékút különbségek. Ez a teszteken jól látható, a nyári gumival összevetve, a távolság még nagyobb.


Nyáron persze a nyári gumi található hasonló előnyben, mert arra a hőmérsékleti tartományra tervezték.

Kinek ajánlott?

Akad egy réteg, akinek nincs értelme beruháznia a téli gumiba. Ez az az autós, aki zömmel városban használja a járművét és ott is csak nagyon keveset. Ez évente néhány ezer kilométert jelent. Fontos szempont, hogyha leesik egy kis hó, akkor tudja nélkülözni az autóját. Ez az a réteg, aki a téli közlekedését egy jó minőségű négyévszakos gumival, sík területen fekvő városban gond nélkül meg tudja oldani.

Az okfejtésből következik, hogy aki nem esik a fenti kategóriába, annak érdemes beruháznia a téligumiba. Ebből nálunk közel 4000 darab található… Így a vásárló, ki tudja választani a számára megfelelő abroncsot. Persze ha szükséges, akkor az alufelnivel együtt, készre szerelve házhoz is szállítjuk!

Menni kell!

Annak, akik munka céljából használja az autót és „mindig” mennie kell, életbevágó a téli gumiba történő beruházás. Aki olyan környezetben él és dolgozik, amely hegyvidéki vagy dombos terület, annak szintén kötelező. Ez a természeti adottság, hóval, jéggel, pocsolyákkal, dérrel, ónos esővel megfűszerezve, gyorsan téli gumi rajongóvá teszi a közlekedőt.



Őket és az átlag autóst a jóval jobb tapadás, irányíthatóság mellett, jelentősen rövidebb fékút motiválhatja a téligumira váltásban. Azaz a nagyobb biztonság.

Fotó: gyárak 

A padka veszélyei – Avagy a gumi és a felni sérülések elkerülése
Előző cikk
A padka veszélyei – Avagy a gumi és a felni sérülések elkerülése
Következő cikk
Megérkezett – Monaco Wheels
Megérkezett – Monaco Wheels
Feliratkozom a hírlevélre