Tokyo Auto Salon – AMTS a Távol-Keleten

  • Közzétéve: 2024. 04. 30.

A japán fővárosban az év elején megrendezett Tokyo Auto Salon autókiállítás nem keverendő össze a hajdani Tokyo Motor Show-val. Háttéradatok következnek a szigetország leglátványosabb autós rendezvényéről!

Érdekes megfigyelni a világban folyó változásokat – és vele együtt – az autóipar átalakulását. Ezek az új irányvonalak az autókiállításokra is kihatnak. A klasszikus autószalonokat Európában a párizsi, a genfi vagy a pár éve Münchenbe költözött IAA képviseli.

Ezeken az eseményeken pár éve a megszokott nagy márkák jó részét kínai gyártmányok váltották, amikhez csatlakozik néhány helyi vagy feltörekvő gyártó. Fontos változás még, hogy az események legfrissebb kiadásain az autó kezd mellékszereplővé válni. A célkeresztbe a mobilitás került, aminek belépési pontja a roller.

Ehhez az irányzathoz csatlakoztak a Távol-Keleten is. Ezért a hajdani Tokió Motor Show-n bemutatott különleges tanulmányautók a jól hangzó névvel együtt eltűntek a süllyesztőben. A világhírű rendezvény helyét a Japan Mobility Show vette át, ahol az autókat szinte felváltották a különféle két és négykerekű mobilitási megoldások.

Tokió hajsza

Akit érdekel az autótuning és a különleges belpiacos japán autók (JDM), annak kötelező a Tokyo Auto Salon követése. A nem hétköznapi kiállítás első kiadását 1983-ban tartották, Tokyo Exiting Car Show címmel. Az ötlet és a megvalósítás az Option elnevezésű tuning magazintól származik. Így indult az amerikai SEMA Show-hoz és a hazai AMTS-hez hasonlítható tuning kiállítás.

A komoly látogatószámot produkáló eseményt 1999-től már a Makuhari Messe vásárközpontban rendezik. Ahol nyitott és zárt terekben is kiállítják a tuningautókat. A méretekre és a felhozatalra nem lehet panasz, mert 2020-ban 300 ezer fölötti jegyeladást produkáltak! Ha ez nem lenne elég, a kiállítás turnézik is, először Szingapúrba jutott el, majd Bankok és Malajzia következett.

Hihetetlen autók

A belpiacra gyártott japán modellek megadják a szigetország autóparkjának a különleges „ízét”. A belföldi autókülönlegességeket szinte lehetetlen felsorolni. Ha ez nem lenne elég, ott vannak még a tuningautók. A nagynevű helyi cégek mellett a külföldiek is felfedezték a távol-keleti országot. Ahol az európai autókat és a különleges dolgokat, pl. a Fondmetal felniket igen csak kedvelik.

Mivel a gyáraknak nincs igazán helyük megmutatni az új gyártmányaikat – mert a Tokyo Motor Show teljesen átalakult –, ezért egy ideje Japán legnagyobb tuning kiállítására hozzák el a sportosabb újdonságaikat. Ennek köszönhetően a gyári vagy márkakereskedői jelenlét is hasonlóan erős az AMTS-hez, aminek idei kiadásán mi is részt vettünk.



Fotó: Tokyo Auto Salon

Fondmetal – Alufelni, Formula-1-es gyökerekkel
Előző cikk
Fondmetal – Alufelni, Formula-1-es gyökerekkel
Következő cikk
Megérkezett – Monaco Wheels
Megérkezett – Monaco Wheels
Feliratkozom a hírlevélre